90-046 Łódź, ul. Wodna 40, tel.: +48 42 25 36 200, e-mail: wsselodz@pis.lodz.pl

AKTUALNOŚCI

9 grudnia 2016
Realizacja projektu dot. zakażeń HCV

8 grudnia br., w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Państwowi Wojewódzcy Inspektorzy Sanitarni – w tym Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Łodzi, dr n. med. Urszula Sztuka-Polińska – otrzymali dyplomy uznania za udział w Projekcie 5 „Edukacja pracowników wybranych zawodów zwiększonego ryzyka transmisji zakażeń krwiopochodnych i ogółu społeczeństwa w zakresie prewencji (HCV, HBV, HIV)”, realizowanym w ramach Programu „Zapobieganie zakażeniom HCV”. 

więcej »
9 grudnia 2016
Wesołych Świąt, ze zdrowym jedzeniem!

Prezent na Gwiazdkę już wczoraj, 8 grudnia br., w auli Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi. Dla każdego zestaw wskazówek z zakresu higieny żywności i żywienia. Mieszkańcy woj. łódzkiego wysłuchali wykładu „Na Święta – żywność zdrowa i bezpieczna”.

więcej »
6 grudnia 2016
O antybiotykooporności w auli WSSE w Łodzi

5 grudnia br., Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi, aplikacja wiedzy, czyli szkolenie „Zapobieganie szerzeniu się szczepów CPE w placówkach medycznych”. Spotkanie, zorganizowane przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Łodzi, kierowane było do członków zespołów kontroli zakażeń szpitalnych oraz do pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych woj. łódzkiego.  

więcej »
5 grudnia 2016
1–10 grudnia: Dni Walki z Gruźlicą i Chorobami Płuc

Co roku, od 1 do 10 grudnia, trwają Dni Walki z Gruźlicą i Chorobami Płuc. To okazja, by przypomnieć o konieczności systematycznej kontroli płuc. By wziąć czysty głęboki wdech. Wcześnie wykrytą gruźlicę i inne choroby płuc można bowiem skutecznie leczyć.

więcej »
4 grudnia 2016
Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z wystąpieniem przypadków zakażeń wysoce patogennym wirusem grypy ptaków A(H5N8), u drobiu i ptaków dzikich w Polsce
1 grudnia 2016
Bezpieczna żywność

Nadchodzą Święta i szaleństwo zakupów, jedzenia i picia. Apelujemy o rozwagę. O zachowanie podstawowych zasad higieny żywności i żywienia.

więcej »
GrypaSzczepienia ochronneDopalaczeOstrzeżenia publiczneProfilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniuHigiena rąkOcena stanu sanitarnego woj. łódzkiego w 2015 r.Bezpieczni na starcie