90-046 Łódź, ul. Wodna 40, tel.: +48 42 25 36 200, e-mail: wsselodz@pis.lodz.pl

AKTUALNOŚCI

11 sierpnia 2017
Po poradę – do nas

Grzyby. Ładne, pachnące, smaczne, niektóre śmiertelnie niebezpieczne. Rozpoczął się sezon grzybowy, a pod nogami wiele różnych gatunków – do rozpoznania i do pobrania. Masz wątpliwości? W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi grzyboznawcy udzielają bezpłatnych porad w zakresie identyfikacji gatunkowej grzybów świeżych i suszonych od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 15.00. Kontakt telefoniczny: 42 25 36 369, 42 25 36 360.

Do pobrania:

Pamiętajmy też o podstawowych zasadach dotyczących wprowadzania grzybów do obrotu handlowego. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672), w Polsce dopuszczone są do sprzedaży 44 gatunki grzybów. Przydrożny handel jest zabroniony i wyraźnie określono miejsca, gdzie mogą być oferowane do sprzedaży grzyby świeże i suszone – tj. wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach. Ponadto grzyby można sprzedawać pod warunkiem uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy, a kupujący ma prawo zażądać, by sprzedawca okazał ten dokument. Wydając atest na grzyby, dokonuje się m.in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni C.

Więcej informacji o atestach w linku Oddział Laboratoryjny Badania Żywności i Przedmiotów Użytku WSSE w Łodzi.

facebookBezpieczne wakacjeKąpieliskaSzczepienia ochronneOcena stanu sanitarnego woj. łódzkiego w 2016 r.Ostrzeżenia publiczneDopalaczeObszarowa ocena jakości wody do spożycia woj. łódzkie 2016Bezpieczni na starcie