90-046 Łódź, ul. Wodna 40, tel.: +48 42 25 36 200, e-mail: wsselodz@pis.lodz.pl

Oddział Laboratoryjny Badania Żywności i Przedmiotów Użytku

Kierownik Oddziału Laboratoryjnego Badania Żywności i Przedmiotów Użytku:  mgr Marzenna Kałuża 
 
tel.: 42 25 36 361 
 
  • badania w zakresie zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności i kosmetyków 
  • badania w zakresie oznaczeń fizyko-chemicznych żywności, w tym oznaczenia technikami instrumentalnymi, tj.: chromatografii gazowej, chromatografii cieczowej, spektrofotometrii absorpcji atomowej 
  • badania kosmetyków oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w zakresie parametrów fizyko-chemicznych 
  • oznaczenia technikami instrumentalnymi, tj.: chromatografii gazowej, chromatografii cieczowej, spektrofotometrii absorpcji atomowej parametrów w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi, dla potrzeb Oddziału Laboratoryjnego Badań Środowiskowych 
 
 
 
 
WSPOŁPRACA Z KLIENTEM 
 
 
BADANIA MIKROBIOLOGICZE
 
Próbki do badań mikrobiologicznych przyjmowane są po wcześniejszym, telefonicznym uzgodnieniu (co najmniej dzień wcześniej) 
 
Próbki żywności i suplementów diety do badań mikrobiologicznych przyjmowane są od poniedziałku do środy w godzinach 8.00 - 14.00 
 
Próbki kosmetyków do badań mikrobiologicznych przyjmowane są od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 14.00 
 
 
POBIERANIE PRÓBEK ŻYWNOŚCI I MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ 
 
 
 
DOSTARCZANIE PRÓBEK KOSMETYKÓW 
 
- próbki czyste, nieuszkodzone 
- brak zmian wizualnych 
 
Minimalna wielkość próbki: 
- w kierunku badań mikrobiologicznych - 10 g
- w kierunku zawartości formaldehydu - 10 g 
- w kierunku zawartości azotanów - 50 g 
- w kierunku zawartości amoniaku - 20 g 
 
ATESTY NA GRZYBY 
 
1. Badanie grzybów świeżych (ocena całej partii): 
- przynależność gatunkowa 
- cechy organoleptyczne 
 
Cena do 50 kg - 51 zł + 23% VAT (data ważności atestu - 48 godzin od daty wystawienia) 
 
2. Ocena grzybów suszonych (ocena całej partii, do badań fizycznych pobierana próbka średnia 300g): 
- przynależność gatunkowa 
- cechy organoleptyczne (zapleśnienie, zaczerwienie itp.) 
- obecność szkodników 
- zawartość wody 
 
Cena do 5 kg - 180zł + 23% VAT; od 5 do 10 kg - 220 zł + 23% VAT (data ważności atestu – rok od daty wystawienia)
 
Do pobrania:
 Minileksykon grzybów (4687.74 KB)
 
 
 
 
 
 
facebookBezpieczne wakacjeKąpieliskaSzczepienia ochronneOcena stanu sanitarnego woj. łódzkiego w 2016 r.Ostrzeżenia publiczneDopalaczeObszarowa ocena jakości wody do spożycia woj. łódzkie 2016Bezpieczni na starcie